joi, 29 iulie 2010

Noul Brand de tara "43% dintre romani aveau canalizare in 2009"



"In anul 2009, un numar de 9.251.827 locuitori aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare, acestia reprezentand 43,1% din populatia Romaniei, cu 14.006 persoane mai mult decat in anul 2008, arata datele transmise de Institutul National de Statistica (INS). "





Conform acestor date cred ca nu mai are rost sa ma intreb dece a fost ales logoul "Explore the Carpathian garden" pentru a defini Romania. Atunci cand turistul are diferite nevoi fiziologice este indrumat de catre gazda sa "explore fundu gradinii" , adica scobitura in pamant, in care este colectata toata materia organica nenecesara corpului uman , loc semnalizat corespunzator de cu un miros patrunzator foarte de ajutor pentru stimularea celulelor hepatice.


Dupa ce ai facut " treaba mare" (treaba curajoasa) urmeaza partea dureroasa si iti dai seama ca igiena nu s-a invetat la sat si ai doua optiuni pentru a te igieniza in dos. Sa folosesti bucata de cocean refolosibil sau sa apelezi la frunza doamei Udrea.


Si cu aceste exemple am inchis gura tuturor acelora care spun ca frunza din logoul de tara al Romaniei nu are nici a logatura cu noi si nu ne defineste.

Voi incheia cu inca un copy/paste pe aceasta tema:

"
Locuitorii satelor hunedorene nu sunt deloc pretentiosi in ceea ce priveste WC-urile. Le pot lasa si descoperite pe unele (foto jos) si, mai mult, isi manifesta dispretul fata de diverse institutii ale statului in altele (foto sus)
Majoritatea familiilor care traiesc in mediul rural nu au wc-ul in casa, lucru valabil pentru circa 6 procente din populatia din orase. Spre diferenta, lipsa closetului in casa a ramas o problema de rezolvat doar pentru un procent dintre germanii, francezii sau austriecii care traiesc in sate. Barometrul rural 2007 realizat de Agentia de Strategii Guvernamentale in perioada noiembrie – decembrie a anului trecut confirma impasurile care marcheaza in continuare viata oamenilor de la tara. La un an de la integrarea in Uniunea Europeana, taranii raman ancorati intr-un stil de viata departe atat de zgomotul citadin, cat si de cele mai elementare standarde ale civilizatiei. Cum arata acum toaletele in satele hunedorene? Nu mai mult de o groapa, cu un fel de camera deasupra zidita sau din lemn, un acoperis si o usa. De multe ori toaleta este alaturi de fantana pentru ca multi sateni nu realizeaza ca asemenea toalete polueaza foarte mult straturile freatice. Mai mult de jumatate din populatia din mediul rural nu se poate lauda, conform statisticilor agentiei, de apa potabila. In secolul XXI, fantana sau cismeaua raman singurele surse de alimentare si asta in ciuda faptului ca apa este, in multe dintre cazuri, afectata din punct de vedere al calitatii si sigurantei alimentare de cantitati de nitriti si nitrati interzise de forurile UE.
Mobile da, toalete baPotrivit datelor, 81% din locuitorii satelor au propria casa, 16% locuiesc la parinti, 15% din gospodarii au computer si doar 24% au toaleta in interior. Cu apa la galeata, nemultumiti de starea ulitelor si drumurilor comunale, locuitorii din mediul rural raman totusi conectati la ce se intampla in jurul lor prin intermediul televizorului: 82,4% se uita zilnic, in timp ce 89,5% nu au folosit niciodata Internetul, insa 47% au telefon mobil. Daca numai in 55% din localitatile rurale exista retea de apa potabila, in peste 90% exista cel putin un birt. Situatia sta tocmai pe dos fata de asteptarile Uniunii care, potrivit normelor, nu accepta WC in curte fara fosa septica. Chiar si asa, o simpla groapa numita pompos fosa septica nu rezolva problema atat timp cat acolo se strange toata apa menajera din casa si este sapata la o aruncatura de bat fata de fantana vecinilor. Mai grav, sunt localitati unde capetele de conducte deverseaza apa menajera direct pe marginea unor santuri comunale. Apele infestate cu compusii din materiile fecale si chimicalele nocive din apele menajere se scurg neepurate in panza freatica si de acolo se infiltreaza in apa fantanilor. Cerintele de confort minim impun ca WC-ul de la sate sa fie adapostit in case, la chiuvete, la dus si la bucatarie sa curga apa curenta. Numai ca o asemenea investitie in mobilerul baii, instalatii si gresie este cu mult peste posibilitatile localnicilor din mediul rural. Vestea buna pentru tarani este ca administratiile publice locale vor fi obligate sa gaseasca si sa investeasca fonduri pentru a se alinia standardelor europene, adica sa aiba sisteme de canalizare si statii de epurare, indiferent de marimea lor si numarul de locuitori.
Anul international al toaletelor„Anual, 15 milioane de persoane mor din cauza unor boli infectioase. Daca ar exista infrastructura pentru igienizare, cifra de doua milioane reprezentata de copiii care mor in fiecare an din cauza diareei s-ar reduce imediat”, a spus David Heymann, asistentul directorului general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citat de agentiile de stiri. Potrivit statisticilor medicale, diareea este a doua cauza a mortalitatii la copiii din tarile in curs de dezvoltare, pentru ca 41% din populatia mondiala nu are acces la toalete convenabile, adica una care presupune lipsa contactului intre om si apele uzate. Mai mult de jumatate dintre locuitorii care nu au asemenea toalete traiesc in China si in India. Desi in cursul ultimilor ani s-au inregistrat progrese mari, 2,6 miliarde de oameni nu au inca toalete acasa. Din 1990 pana in 2004, pentru 1,2 miliarde de persoane sistemul de canalizare a fost imbunatatit. Un sondaj recent al British Medical Journal, la care au participat peste 11.000 de experti in sanatate, a relevat ca procesul de igienizare este cel mai important progres obtinut dupa 1840, inainte de vaccinuri si anestezie. Organizatia Mondiala a Sanatatii a calculat ca fiecare dolar investit in salubrizare permite recuperarea in medie a 9 dolari. OMS a dat ca exemplu costul epidemiei de holera din 1991, din Peru, care a costat statul 800 de milioane de dolari, cu mult mai mult decat sumele care ar fi trebuit cheltuite pentru o salubrizare prin care sa se evite epidemia."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu